Alexandru Lapusneanu  

Posted by dantntfcs in , ,


              Domn al Moldovei (1552-1561, 1564-1568).A sprijinit comertul si a luptat impotriva anarhiei marii boierimi.In politica externa a incercat, la inceput, sa se ridice impotriva turcilor, dar, neprimind nici u8n ajutor din afara, a fost nevoit sa domneasca platind tribut turcilor.Din ordinul turcilor a distrus unele cetati ale tarii. A fost renumit, întrucât a devenit mai cunoscut datorită lui Costache Negruzzi cu nuvela sa “Alexandru Lăpuşneanu”.
              Interesant, şi cred că puţini ştiu acest lucru, e faptul că domnul şi-a schimbat numele din Petre (se ştie că era cunoscut în Polonia sub numele de Stolnicul Petre) în cel de Alexandru. Dar schimbarea nu a fost bruscă, căci la începutul domniei sale s-a numit Petre-Alexandru, apoi Alexandru-Petre, pentru ca mai târziu să rămână numai cu numele de Alexandru. Asta nu e nimic….Şi asta pentru că, el a s-a călugărit, şi şi-a schimbat iarăşi numele în Pahomie, pe piatra sa de mormânt din mănăstirea Slatina (jud. Suceava) -ctitoria sa – stând scris: “„…Pahomie, care s’a strămutat din viaţa de aici la veşnicele lăcaşuri, şi a fost îngropat aici în ctitoria lui cea nouă, în anul 7076 (1568) luna Maiu 5.”

This entry was posted on vineri, mai 28, 2010 at vineri, mai 28, 2010 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu