Deteriorarea situatiei internationale si declansarea celui de-al doilea Razboi mondial (1939) au afectat profund Romania, dat fiind faptul ca marile puteri totalitare au atentat la integritatea sa teritoriala. In anul 1940, urmare ultimatumurilor date guvernului roman, Uniunea Sovietica ocupa Basarabia si nordul Bucovinei, in vreme ce Germania si Italia decid prin Tratatul de la Viena ca partea de nord a Transilvaniei sa fie cedata de Romania catre Ungaria. Partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul, este cedata Bulgariei.In iunie 1941 Romania intra in razboi alaturi de Germania impotriva Uniunii Sovietice, sperand sa recastige Basarabia si Nordul Bucovinei. Intre 1943-1944 conducatorii politici romani poarta convorbiri secrete cu statele aliate, dar rezultatele acestora nu sunt favorabile.
Prin lovitura de stat de la 23 august 1944, Romania rupe alianta cu Germania si trece de partea aliatilor. La momentul producerii ei, aceasta manevra a starnit largi comentarii, fiind apreciata ca un eveniment major al celui de-al doilea Razboi mondial.
Desi Armata romana a platit tribut greu de sange in lupta impotriva Germaniei, Conferinta de pace de la Paris (1946-1947) nu a recunoscut Romaniei statutul de tara cobeligeranta, tratand-o ca pe o invinsa.
Potrivit intelegerii dintre marile puteri - statele aliate, Uniunea Sovietica, Marea Britanie-Romania, impreuna cu celelalte tari din centrul si sud-estul Europei intra in zona de influenta sovietica. Destinul ei istoric este astfel pecetluit pentru patru decenii. Anul 1940. Harta arata severele pierderi teritoriale suferite de Romania: Basarabia si Nordul Bucovinei-(marcate cu dungi orizontale) urmare aplicarii Pactului Molotov-Ribbentrop din 1939; partea nord-estica a Transilvaniei (marcata cu dungi verticale) urmare Dictatului de la Viena; Dobrogea (Cadrilaterul - marcat cu dungi oblice) cedat Bulgariei.
This entry was posted
on sâmbătă, mai 16, 2009
at sâmbătă, mai 16, 2009
and is filed under
Istoria Romaniei,
teritoriul Romaniei in timpul si dupa al doilea razboi mondial
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.
Archivo del blog
-
▼
2009
(115)
- ► septembrie (1)
-
▼
mai
(27)
- PERSONALITATI AI TRANSILVANIEI
- NICOLAE BALCESCU (1819-1853)
- 1 DECEMBRIE 1918 MAREA UNIRE
- VLAD TEPES(Domnitor al Ţării Româneşti)
- STEFAN CEL MARE SI SFANT(domnitor al Moldovei)
- MIHAI VITEAZU
- PETRU ARON(domnitor al Moldovei)
- DIMITRIE CANTEMIR (domnitor al Moldovei)
- DRAGOS DE BEDEU (Dragos I intr-un portret din sec....
- GRIGORE ALEXANDRU GHICA
- ALEXANDRU IOAN CUZA
- CAROL I AL ROMANIEI
- ISTORIA ANTICA
- EVUL MEDIU
- RESTAURAREA SOCIETATII DEMOCRATICE
- REGIMUL COMUNIST
- TERITORIUL ROMANIEI IN TIMPUL SI DUPA AL DOILEA RA...
- ROMANIA INTRE SI PE CELE DOUA FRONTURII
- MAREA UNIRII
- EVUL MEDIU
- POPOARELE MIGRATOARE
- DECEBAL
- TIMPURI STRAVECHII
- SEFII DE STAT AI ROMANIEI
- DOMNII DIN MOLDOVA PÂNA IN 1859
- DOMNII DIN TARA ROMÂNESCA PÂNA IN 1859
- Istoria Romaniei