In 1991, Republica Moldova isi declara independenta fata de URSS.
In perioada antica, teritoriul Moldovei a fost locuit de daci. Situata pe o ruta strategica intre Asia si Europa, Moldova a avut de suferit mai multe invazii, dintre care amintim pe cea a rusilor kieveni si pe cea a mongolilor.
In Evul Mediu, teritoriul Republicii Moldova (cuprinzand o mare parte din Moldova de astazi, insa si Bucovina de Nord si Bugeacul) forma partea estica a principatului Moldovei (desemnat in limba romana sub denumirea simpla de ôMoldovaö). Principatul a devenit in secolul al XVI-lea tributar Imperiului Otoman. In urma Tratatului de la Bucuresti din 1812, a fost anexata la Rusia sub denumirea de Basarabia. Partea vestica a Moldovei a ramas principat autonom si s-a unit cu Tara Romaneasca, formand Principatele romane unite, in 1859.
La sfarsitul primului razboi mondial, in 1918, Basarabia si-a proclamat independenta fata de Rusia si s-a unit cu Romania in acelasi an. Uniunea Sovietica a ocupat Basarabia in iunie 1940, in urma unei intelegeri cu Germania exprimata in Pactul Molotov-Ribbentrop si, desi au fost inlaturate din nou in 1941, trupele sovietice au reocupat aceasta regiune in august 1944. Sub regim sovietic, partile sudice si nordice (locuite de ucrainieni si romani) au fost transferate Ucrainei si Transnistriei (unde, la vremea respectiva, romanii erau depasiti numeric de slavi), alaturandu-se celorlalte republici sovietice sub denumirea de ôRepublica Socialista Sovietica Moldovaö, ce acoperea teritoriul de astazi al Republicii Moldova. Sub conducerea lui Stalin, in noua tara au fost aduse persoane de etnie rusa, in special in zonele urbanizate, in timp ce multi moldoveni au fost deportati in Siberia si Kazakhstan.
Dupa ce Uniunea Sovietica s-a prabusit in august 1991, Moldova si-a declarat independenta, devenind in luna decembrie a aceluiasi an membra a Comunitatii Statelor Independente, alaturi de majoritatea fostelor republici sovietice.
Partea Moldovei din estul raului Dniestr extrem de industrializata si populata in proportie mai mare de rusi si ucrainieni si-a proclamat independenta, temandu-se ca Republica Moldova se va uni cu Romania. Armata rusa si cea romana au intervenit in partea transnistreana, ramanand acolo pentru a mentine pacea. OSCE este implicat in negocierile dintre liderii transnistreni si Chisinau.
Initial, a existat o miscare in sensul reunirii cu Romania, insa printr-un referendum din martie 1994, s-a hotarat cu o majoritate covarsitoare ca Republica Moldova sa ramana independenta. In alegerile din 2001, Partidul Comunist a castigat majoritatea locurilor din Parlament si a numit un presedinte comunist, Vladmir Voronin. Din nou, in alegerile ce au avut loc in 2005, partidul comunist a fost reales si l-a numit pe Voronin pentru un al doilea mandat. In ciuda numeroaselor incercari de a influenta alegerile, rusii trimisi sa ôsupraveghezeö procesul electoral nu au fost primiti in tara. Intr-adevar, relatiile dintre Moldova si Rusia s-au racit cu mult, iar natiunea este divizata intre doua grupuri: cei care doresc intarirea relatiilor cu Rusia si cei care doresc construirea unor relatii de prietenie cu Romania.
This entry was posted
on duminică, august 30, 2009
at duminică, august 30, 2009
and is filed under
istorie,
moldova,
republica moldova
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.
Archivo del blog
-
▼
2009
(115)
- ► septembrie (1)
-
▼
august
(38)
- Operaţiunea Iaşi-Chişinău
- Antanta
- Istoria Timişoarei
- Ioan de Hunedoara
- Vlad al II-lea Dracul
- Vlad Ţepeş
- Independenta Romaniei
- Republica Moldova
- Cultura si Civilizatia Dacica
- 10 mai 1939
- Tratatul de la Bucureşti, 1918
- Tratatul de la Bucureşti,1812
- Tratatul de la Bucureşti, 1913
- Tratate ale României
- Tratatul de la Adrianopol
- Regulamentul Organic
- Originile românilor
- Republica Populară Română
- România socialistă
- Video-Aderarea-romaniei-pactul-tripartit
- Video-Istoria romaniei
- Video-România 8 octombrie 1878
- Video-Razboiul de independenta 1877-1878 [Pentu pa...
- Video-ARMATA Romana in PRIMUL RĂZBOI Mondial
- Video-Romania in primul razboi mondial, 1916-1919
- Video-Revolutia Romaneasca 1989
- Video-Imn Republica Socialista Romania
- Video-IMN ROMANIA
- Video-Parada Militara Bucuresti-1 decembrie 2008
- Video-Imnul legionarilor cazuti
- Video-Maresalul Antonescu
- Video-Ordinul Maresalului
- Video-Ordinul Maresalului
- Video-Eliberarea Basarabiei, 1941
- Video-Armata Romana In Timpul Celui De-al Doilea R...
- Video-Razboiul de Independenta 1877, Romania
- Video-Imagini din filmul "Independenta Romaniei" (...
- Statul şi societatea civilă, după 1989